Maandag tot en met vrijdag: 08:00 - 17:30 Zaterdag: 09:00 - 13:00 Buiten openingstijden op afspraak

Walnut Blasting

Walnut Blasting

Wat is walnut blasting?

Walnut Blasting is een methode voor het reinigen van (kool)afzetting in de inlaat door middel van stralen met walnootgranulaat. De techniek staat bekend als walnut blasting, walnootstralen, inlaatreiniging of straalmethode.

Waarom walnut blasting?

Na verloop van tijd krijgen direct ingespoten benzine- en dieselmotoren last van ‘carbon build up’ (koolstofafzetting) in het inlaatkanaal en op de inlaatkleppen. Deze afzetting ontstaat omdat de injectoren in deze motoren de brandstof direct de cilinder inspuit. Oliedampen slaan neer tegen de wanden van het inlaatkanaal. Uiteindelijk zorgt deze aanslag voor een vernauwing wat weer kan leiden tot diverse problemen:

  • – Verminderd motorvermogen
  • – Slecht stationair draaien van de motor
  • – Inhouden of schokken bij (rustig) optrekken
  • – Verhoogd brandstofverbruik
  • – Motorstoringen

walnut blasting

Het probleem van carbon build up doet zich alleen voor bij motoren met directe inspuiting. Deze directe inspuiting wordt steeds vaker toegepast omdat motoren hierdoor zuiniger kunnen zijn. Echter komt dit ook vaak voor in combinatie met uitlaatgas recirculatie (EGR) en carterventilatie. Dit kan diverse problemen tot gevolg hebben. Daarnaast zitten er steeds meer toevoegingen in de brandstoffen, die in combinatie met (veel) korte afstanden rijden niet bevorderlijk zijn voor de conditie van je motor.

Doordat de afzettingen gelijkmatig en over een langere periode ontstaan, valt een deel van deze klachten niet altijd op. Bij V&L leert de ervaring dat goed onderhoud veel van deze afzetting kan voorkomen. Daarnaast rijden wij aan om walnut blasting ook voor jouw auto aan om deze in topconditie te houden. Ben je niet helemaal zeker of dit voor jouw auto nodig is? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Hoe werkt walnut blasting?

Met behulp van speciale apparatuur wordt het inlaattraject gestraald met perslucht van 6 tot wel 8 bar  waarbij het walnootgranulaat wordt ingespoten. Dit zijn hele fijne korrels walnoot, vandaar de naam walnut blasting. Dit granulaat straalt de afzetting los, die direct wordt afgezogen om verdere beschadiging in de motor te voorkomen. En dit alles zonder de kleppen te beschadigen, doordat het walnootgranulaat een relatief zacht spul is.

Is walnut blasting veilig?

Een logische vraag is of het wel veilig is om walnut blasting toe te passen. Het antwoord is dat het wel degelijk veilig is om dit te doen. Om te voorkomen dat granulaatdeeltjes in de motor komen worden de kleppen volledig dicht gezet per cilinder. De overige inlaten worden afgeplakt zodat er geen vuil, granulaat of stof in de cilinderkamer kan vallen.

Hoe lang duurt dit?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan zijn dat de inlaatkleppen zeer ernstig vervuild zijn, waardoor het reinigen langer duurt. Daarnaast is niet iedere motor hetzelfde. De ene motor is sneller gereinigd omdat de onderdelen beter bereikbaar zijn, dan bij sommige andere motoren. Over het algemeen neemt walnut blasting nooit langer dan één werkdag in beslag.

Wat kost het?

Ook de kosten van walnut blasting verschillen sterk per auto. Bij ons vind je bovendien geen standaard prijslijst, wij maken namelijk een prijs die eerlijk is voor de verrichte werkzaamheden aan jouw auto.

 

Kort samengevat reinig je met walnut blasting dus de inlaatkleppen en het inlaattraject van jouw direct ingespoten benzine- of dieselmotor. Dit is nodig om de vernauwing die door de koolstofafzetting ontstaat, te verwijderen. Je merkt dat dit nodig is door bijvoorbeeld een verminderd motorvermogen of slecht stationair draaiende motor. Walnut blasting is helemaal veilig voor jouw auto en je hebt de auto meestal al binnen een dag(deel) terug!

Wil jij graag nog meer informatie over walnut blasting? Een afspraak maken om te kijken of dit voor jouw auto nodig is? Dat kan! Neem dan even contact met ons op!