Oktober 2020 – Versnellingsbak Spoelen

Versnellingsbak Spoelen – V&L Car Service – Oktober 2020

Afgelopen jaar werden er voor het eerst meer auto’s verkocht met een automatische versnellingsbak dan handgeschakelde auto’s. De verkoop van automaten zit dus flink in de lift. Best logisch, want het levert een hoop comfort tijdens het rijden. Voorheen werden veel automaten vanuit de fabriek geleverd met olie op de versnellingsbak die “levenslang mee gaat”. Daar krabbelen zo langzaamaan steeds meer automerken van terug. Het verversen en spoelen van de versnellingsbak is zeer zeker geen overbodige luxe! Wat dit inhoudt en waarom je dit bij V&L laat doen, lees je vandaag in ons uitgelichte stuk!

Wat is versnellingsbak spoelen?

Tijdens het spoelen van de automatische versnellingsbak wordt met een speciaal spoelmachine de oude en vervuilde olie uit de versnellingsbak gehaald. Dit spoelproces noemen we flushen en dit gebeurt met een lopende motor. Tijdens het spoelen, voegen wij reinigingsmiddel toe. Dit zorgt er voor dat vuildeeltjes in de olie mee naar buiten worden gespoeld. De oude olie wordt vervangen door heldere, nieuwe olie. Terwijl we de motor stationair laten lopen, wordt er rustig door alle versnellingen geschakeld waardoor de oude olie overal wordt vervangen door de nieuwe vloeistof. Wij gebruiken hiervoor de kwaliteit van Eurol. Op de foto hier onder zie je links de oude olie en rechts de veel heldere, nieuwe olie.

Waarom moet ik mijn versnellingsbak spoelen?

Dit heeft eigenlijk alles te maken met slijtage. Hoe beter de smering van de versnellingsbak, hoe kleiner de slijtage zal zijn. De oude olie raakt tijdens dit slijtage vervuild met heel fijn slijpsel. Dit kan zich afzetten op bepaalde plekken in de bak waar minder stroming van olie is. Vervuilde olie is van slechtere kwaliteit en kan te warm worden, wat de smering verslechterd. Het tijdig spoelen van de automaat is een stukje preventief onderhoud voor het voorkomen van problemen.

Wanneer moet ik mijn versnellingsbak laten spoelen?

Wanneer je precies moet spoelen, hangt er af van het merk en type auto. Maar als je een van de volgende symptomen herkent tijdens het autorijden, is het verstandig om een afspraak te maken:

  • De versnellingsbak stottert, weigert, bonkt of schakelt slecht.
  • De automaat slipt tijdens het schakelen
  • De auto trilt tijdens het optrekken en rijden
  • Wanneer je een verminderd vermogen merkt in de auto

Wanneer jouw auto soepel schakelt, levert dit meer comfort tijdens het rijden. Naast dat dit her rijplezier vergroot, komt dit uiteraard ook altijd ten goed van de veiligheid van jouw auto.

Wil jij dat jouw automaat weer soepel schakelt? Neem dan vandaag nog contact met ons op om jouw versnellingsbak te laten spoelen:

📞 06 – 40 35 46 90 & 06 – 24 15 21 61

📧 info@venlcarservice.nl

💻 www.venlcarservice.nl