Mei 2020 – Motor Onderhoud

De maximale snelheid is op veel plekken verlaagd naar 100 km/uur, de auto staat sinds het begin van de Corona crisis vaker stil omdat we thuis werken en uitstapjes veelal verboden zijn. Bovendien tanken we door aangescherpte milieu eisen vaker E10. Deze drie factoren hebben een negatief effect op de motor van jouw auto. Hoe dat zit en antwoorden op al je vragen, dat lees je in dit uitgelichte stuk van mei 2020. Wij zouden V&L Car Service niet zijn als wij geen goede service en tips voor jullie zouden hebben!

Wat gebeurt er dan?

Als je met de auto rijdt, verbrandt je motor brandstof om vooruit te komen. Dat is logisch. Tijdens deze verbranding ontstaat ook waterdamp. De overgrote meerderheid van die waterdamp, verlaat via de uitlaat de motor van je auto. Echter, een klein deel komt via de zuigerveren in de olie. Normaal gesproken levert dit nauwelijks problemen op. Doordat de motor warm wordt, wordt ook deze olie warm en via de carter gaat de waterdamp naar buiten. Wanneer het vocht in de olie blijft zitten, ontstaat een zogeheten emulsie. Dat is een mengsel van twee vloeistoffen die eigenlijk niet mengbaar zijn, zoals dus olie en water. Wanneer de motor van de auto afkoelt, kan deze emulsie hard worden en hierdoor blokkades in je motor veroorzaken.

Waarom is dit slecht voor mijn motor?

Normaal gesproken wordt, zoals hierboven uitgelegd, de motor warm en verdampt dit vocht. Wanneer we overdag over het algemeen maar 100 km/uur of zachter rijden, komt de motor van de meest mensen niet snel op de optimale temperatuur. Bovendien staat bij veel mensen op het moment de auto langer stil. Deze komt alleen van zijn plek om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. En aangezien wij er in Berghem daar maar liefst 3 van hebben, zullen weinig mensen de motor warm krijgen op weg naar de Appie of Jumbo. De motor wordt dus minder warm, waardoor het vocht in de olie niet verdampt. Dit leidt tot emulsievorming en mogelijk blokkades in de motor.

Waarom is E10 dan slecht?

Naast bovengenoemde factoren, tanken we tegenwoordig ook vaker E10. Sinds 2019 wordt de brandstof aangeduid met de maximale hoeveelheid bijgemengde bio-ethanol: E10 of E5. Dit bio-ethanol is een vorm van ‘hernieuwbare energie’, wat de strijdt aan moet gaan met de opwarming van de aarde en klimaatverandering. De CO2-uitstoot van auto’s zou hierdoor worden verlaagd. Tot dus ver geen slechte dingen. Echter, door de hogere concentraties ethanol in de benzine kan er na verloop van tijd schade ontstaan aan onder andere leidingen en pakkingen. Bovendien verslechterd de kwaliteit van E10 benzine na zo’n 3 maanden. Wanneer heb jij voor het laatst getankt? Precies, dat zou zomaar al wel 3 maanden geleden kunnen zijn! Daarnaast staat E10 er om bekend dat het vocht aantrekt. Zoals hierboven beschreven, willen we dat vocht juist absoluut niet hebben omdat dit emulsie vorming vergroot.

Kort samengevat tanken we tegenwoordig dus steeds vaker een benzinesoort die meer vocht aantrekt. We rijden zachter, kortere stukken en zelfs minder waardoor de motor minder warm wordt. Deze drie factoren zorgen voor meer kans op emulsie vorming in de motor van jouw auto. De vorming van deze emulsie op plekken als het kleppendeksel of carterventilatie, kan tot gevolg hebben dat deze onderdelen verstopt raken. Door deze verstopping kunnen olielekkages ontstaan of zelfs beschadiging van de kleppen en nokkenas. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, lees je in het volgende stuk.

motor onderhoud

Motor onderhoud en tips van V&L Car Service

1. Tank vaker E5

Naast het feit dat deze benzine minder schadelijk is voor de leidingen en pakkingen van de auto, zijn de meeste auto’s ook zuiniger met de E5 brandstof. Topgear berekende dat de auto slechts maar marginaal zuiniger met E5 hoeft te zijn om al rendabel te zijn. Kleine kanttekening is wel dat iedere motor anders is en anders reageert. Om specifiek op het verbruik te meten voor jouw auto, zou je beide brandstofsoorten een aantal keer moeten tanken om vervolgens te zien hoeveel verschil er optreedt in het verbruik. Let er dan wel op dat je onder dezelfde omstandigheden rijdt.

2. Vermijd korte stukken

Probeer de auto zo min mogelijk te gebruiken voor korte stukken, maar zorg dat de motor warm kan worden. Desnoods door een stukje in hogere toeren te rijden. Natuurlijk zijn niet alle korte stukken te voorkomen. Grote boodschappen bijvoorbeeld gaan wat lastig achter op de fiets.

3. Zorg voor goed onderhoud

Goed onderhoud van uw motor kan veel nadelige gevolgen helpen voorkomen. Zeker in deze tijd waarbij de auto langer stil heeft gestaan, kan het goed zijn om de auto eens bij ons langs te brengen. U kunt ons hiervoor bellen of online een afspraak maken. Wij controleren uw auto op diverse belangrijke punten. Wanneer nodig, kunnen wij de motor flushen. Wij werken hiervoor samen met Eurol. Deze leveren kwalitatief hoogstaande producten, waardoor wij er zeker van zijn dat de motor goed geflusht wordt. De Eurol Engine Flush reinigt vuile motoren en verlengt de levensduur van de motor. Wanneer de olie is vervuild met de emulsie zoals hierboven beschreven, reinigt de flush van Eurol deze vervuiling waardoor de motor weer soepel beweegt. Als Eurol Service Point maken wij deel uit van een landelijk netwerk aan garagebedrijven die erop gericht zijn uw auto van het beste onderhoud te voorzien.