April 2020 – Airco Service

Een paar tips van Vince en Luc voor het optimaal gebruik van uw airco. Uiteraard bieden wij u deze airco service in onze autogarage in Berghem.

De temperatuur komt al een aantal dagen in de buurt van de 20℃. Dat zijn nog geen temperaturen zoals afgelopen zomer. Echter, onze ervaring leert dat wanneer de temperatuur nog een klein beetje stijgt, iedereen massaal de airco van de auto aan wil hebben. In deze blog nemen wij u mee langs een aantal belangrijke punten. Komt er een muffe lucht uit uw airco? Last van hooikoorts? Werkt uw airco helemaal niet meer? Dan is het zeker de moeite waard om even verder te lezen voor enkele tips!

Hoe werkt een airco?

Het airco systeem in uw airco is een gesloten circuit met een pomp, verdamper, condensor, reservoir en expansieventiel. Het belangrijkste middel om u van koude lucht te voorzien is het koudemiddel (vaak R134A of R1234YF) dat zich in gasvorm richting de condensor beweegt. Daar wordt door warmte dit koudemiddel vloeibaar. Hierna gaat het door naar de verdamper, waar het wordt verdampt. Hierbij komt voor u de belangrijkste werking van de airco om de hoek kijken. Er wordt warmte aan de lucht in uw auto onttrokken. Deze warmte zorgt er voor dat het koudemiddel verdampt. Het proces van uw auto koelen kan hierdoor opnieuw beginnen.

Airco Service: niet bijvullen maar recyclen!

Het koudemiddel in uw airco systeem is niet erg goed voor het milieu. Daarom vullen wij uw airco niet bij, maar leveren wij een complete service. Eerst halen wij het airco systeem leeg. Uw koudemiddel wordt gefilterd en opgeslagen in het airco apparaat. Het airco systeem in uw auto wordt hierbij vacuüm getrokken. Dit verwijdert alle zuurstof en vocht uit het systeem. Dit proces duurt ongeveer een half uur.

airco service

Het vacuüm blijft op het systeem terwijl wij controleren op lekkages. Eventuele lekkages worden verholpen voordat het volledige airco systeem weer wordt gevuld met koudemiddel. Voor de hoeveelheid koudemiddel en olie op uw airco systeem, hanteren wij altijd de fabrieksnormen.

Vijf tips voor een optimale airco!

Nu weet u hoe de airco in uw auto werkt. Maar, hoe heeft u hier zo veel mogelijk plezier van? Wij delen een aantal tips voor komende zomer.

1. Gebruik de airco regelmatig

Om uitdroging en weglekken van het koudemiddel te voorkomen, is het belangrijk om de airco regelmatig te gebruiken. Een kleine 10 minuutjes per week is al meer dan voldoende. Dit voorkomt het afnemen van de koelcapaciteit. Bovendien is het koudemiddel slecht voor het milieu. Weglekken dient dus voorkomen te worden. Een kleine check en service door ons kan uw airco systeem weer in optimale conditie brengen! Maak hiervoor vandaag nog een afspraak!

2. Voorkom muffe lucht

De muffe lucht van uw airco wordt veroorzaakt door bacterie- en schimmelgroei op de verdamper. De condens wordt vermengd met stof en zodra de airco wordt ingeschakeld blaast deze lucht uw auto in. Een oplossing is om uw airco zo’n 10 minuutjes voor aankomst op uw bestemming uit te zetten. Hierdoor kan de condensor drogen. Komt deze tip voor u te laat? Dan biedt de airco service van V&L Car Service in Berghem uitkomst! Naast het reinigen van uw aircosysteem, kunnen wij de airco ook voorzien van een frisse geur.

3. Vervang de interieurfilters

Blaadjes en pollen kunnen in het interieurfilter blijven hangen. Wanneer je last hebt van hooikoorts, kan dit uw klachten verergeren. Het verschilt enigszins per type auto, maar de prijzen van een interieurfilter vallen vaak mee. Is uw filter lang niet vervangen? Dan is het zeker verstandig om een afspraak te maken.

4. Laat regelmatig airco service uitvoeren

Om vervelende en dure reparaties zoals defecte airco pomp te voorkomen, is het verstandig om minimaal eens per twee jaar airco service uit te laten voeren. Dit kan vervelende gebreken en hoge kosten voorkomen. Uiteraard biedt V&L Car Service u deze service.

5. Circuleren en niet te koud

Zet de temperatuur van uw airco niet te laag. Bij voorkeur niet meer dan 5 graden onder de buiten temperatuur. Wij vinden frisse buitenlucht het fijnst. Maar, met extreme temperaturen is een airco wel fijn. Probeer dan tijdens de afkoelperiode de recirculatiestand te gebruiken. Zo bereikt u sneller de gewenste temperatuur. Wanneer de auto voldoende afgekoeld is, kunt u weer frisse lucht toelaten in de auto.